Koraal: het wonder van de zee
Koraal is een heel klein diertje, dat maar heel langzaam groeit. Op dit moment is koraal veel in het nieuws, omdat er steeds minder koraal is door natuurlijke en menselijke bedreigingen. Hieronder meer!
Koraal is een heel interessant onderwerp. Ze groeien bijvoorbeeld door deling, maar ze kunnen zich ook voorplanten, zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk. Een koraal kan ook op verschillende manieren eten. Het doet bijvoorbeeld aan fotosynthese, maar het eet ook plankton e.d.
Een larfje kan zwemmen, iets wat een koraalpoliep niet kan. Na een paar dagen rondgezwommen te hebben in de zee zet het larfje zich ergens vast. De larf groeit nu uit tot een poliep. De poliep krijgt uitstekeltjes die uiteindelijk uitgroeien tot een ieuwe poliep. Er komen dus vanzelf koraalpoliepen bij. Uiteindelijk krijg je een groep van duizenden koraaldiertjes, waarvan alleen de buitenste diertjes leven, die aan de binnenkant zitten zijn inmiddels al doodgegaan en zitten er alleen nog voor de stevigheid. Zo'n poliep creëert een kalkskelet omzichheen waarop dus een nieuwe poliep kan groeien als deze poliep doodgaat. Zo kom je dus van een klein larfje tot bij een koraalrif. Dit proces duurt wel honderden jaren en is veel sneller afgebroken dan dat het weer opgebouwd is!
Kortom koraal is een heel interessant onderwerp waar we inmiddels al veel over weten door de wetenschap, maar we moeten natuurlijk wel proberen om het koraal in stand te houden.