Volksrepubliek China
China is een groot land en heeft het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Er is echter bij heel veel mensen weinig over het land bekend en dat is jammer want het heeft de grootste aaneengesloten cultuur ter wereld. Hier vindt u alles wat u wilt weten over de landbouw, de fysische geografie, de bevolking, maar ook alles over de historie van China. Veel leesplezier!
De ligging
China is een groot land. Alleen Rusland en Canada zijn groter dan China. De Verenigde Staten is ongeveer even groot als China. De absolute ligging van China, oftewel de ligging van China op het graadnet is tussen ogeveer 20 graden en 50 graden NB. De 20 graden is ter hoogte van de Sahara, terwijl 50 graden NB ter hoogte van Siberië is. Door deze grootte verschillen zijn er grote klimatologische verschillen. Verder ligt China tussen 70 en 120 graden OL en dat betekent dat er 4 verschillende tijdzones te vinden zijn.
De relatieve grens van China bestaat uit de lange noordgrens met Rusland, daar is ook een grensrivier de Amur. Ook Mongolië ligt ten noorden van China: in de tijd van de Sovjet Unie werd Mongolië beheerst door de Russen. Mongolië is een zogeheten bufferstaat: het is een land tussen 2 giganten. In het westen grenst China met Kazachstan, Kyrgizië, Tadjikistan, Pakistan(Kasjmir). Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie is de westgrens ingewikkelder geworden. In het zuiden is er een gigantische barrière: de Himalaya. Nepal en Bhutan zijn twee dwergstaten die grenzen aan China. Verder heeft China grenzen met Inida, Birma(Myanmar), Laos en Viëtnam. In het oosten liggen nog Taiwan, Japan en Korea. Taiwan heeft heel lang bij China gehoord, maar is na de Revolutie onafhankelijk geworden. China en Japan hebben een haat-liefdeverhouding. Ze zijn zeer verbonden door de economie, maar er is ook haat tussen de landen wat te maken heeft met de geschiedenis. Korea is een bufferstaat tussen China en Japan.
De taal
Het klassieke Chinees is een heel ingewikkelde taal en het was alleen voor de elite bedoeld. Op dit moment zijn er honderden dialecten vaak verstaan die elkaar niet. Rond 1900 hebben ze de taal vereenvoudigd tot het Mandarijn. Dit was het dialect uit het noorden, waar ook Peking of Beijing toe behoort. Het Mandarijn is nu de staatstaal. Verder zijn er nog heel veel dialecten, waaronder het Kantonees. H:et Chinees heeft geen grammatica, wel zijn er toonhoogtes. Het Chinees is een klanktaal. Het Mandarijn heeft 5 toonhoogten, terwijl het Kantonees er maar liefst 9 heeft!
China heeft de grootste aaneengesloten cultuur van 2000 voor tot 2000 na Christus. Het heeft duizenden jaren lang gecentraliseerd gedrag. Het is altijd al een gigantisch groot land geweest.
Man-land ratio
Dit is de verhouding tussen de hoeveelheid mensen en de hoeveelheid landbouwgrond. In China is deze verhouding zeer ongunstig, terwijl die in de Verenigde Staten juist zeer gunstig is. In China is zo'n 25% cultuurgrond, in de VS is dit 30%. Het verschil ligt natuurlijk in de grootte van de bevolking. In China wonen zo'n 1,3 miljard mensen, terwijl er in de VS maar 0,3 miljard wonen.
De economische macht van China is nog gering. Er zijn prachtige steden, maar daarachter leven ze nog zoals in de Middeleeuwen. Het wordt politiek gezien heel erg moeilijk om alles bij elkaar te krijgen. De economie van bijvoorbeeld Engeland, Duitsland en Italië is veel groter dan dat van China